تجارتنیوز نوشت :فائو در گزارشی اعلام کرد که کشت ذرت، گندم و برنج ۷۰ درصد اراضی ایران را میخشکاند. اما سرپرست اسبق وزارت جهاد کشاورزی میگوید: گرچه ما با مشکل کمآبی مواجه هستیم، اما اقدامات مهمی در زمینه اصلاح الگوی مصرف آب انجام شد.
سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد ( فائو) بهتازگی گزارشی از وضعیت مصرف آب کشاورزی در ایران منتشر کرد. بر اساس این گزارش، کشت گندم، برنج و ذرت در ایران میتواند باعث از بین رفتن ۷۰ درصد اراضی شود. چراکه کشت این محصولات در ایران سه برابر میانگین جهانی آب مصرف میکند. از سوی دیگر، ایران جزو کشورهایی است که جبران منابع آب در آن بهسختی انجام میپذیرد.
اما عباس کشاورز، سرپرست وزارت جهاد کشاورزی در دولت دوازدهم، معتقد است که ایران اقدامات مهمی در زمینه اصلاح الگوی مصرف آب انجام داده است. به اعتقاد او گرچه ایران با معضل کمآبی مواجه است، ولی فائو بر مبنای اطلاعاتی اقدام به نتیجهگیری کرد که پیشتر داشت.
کشاورز در این گفتگو عنوان کرد: فائو درست میگوید که کشت گندم، برنج و ذرت در ایران سه برابر جهان آب مصرف میکند. زیرا ما بارندگی کمی داریم و فصل بارندگی با فصل رویش این محصولات منطبق نیست. گندم در پاییز و برنج در تابستان کشت میشود. پس میتوان گزارش فائو در زمینه مصرف آب ایران را پذیرفت. اما از بین رفتن ۷۰ درصد اراضی کشور محل بحث دارد.
به دلیل اصلاح الگوی مصرف آب برنج در شمال کشت میشود.
سرپرست پیشین وزارت جهاد کشاورزی درباره از بین رفتن ۷۰ درصد اراضی کشور تشریح کرد: اظهارنظر فائو در این رابطه که ۷۰ درصد اراضی ایران طی چند سال آینده خشک میشود، غیرواقعی است. چراکه به دلیل اصلاح الگوی مصرف آب ما همیشه به کشاورزان توصیه کردهایم که برنج تنها در گیلان و مازندران کشت شود. ما به غیر از این مناطق کشت برنج را حمایت نکردیم. در شمال کشور و پایه رشتهکوههای البرز بارندگی زیاد است و نسبت مصرف آب برنج مانند جهان تلقی میشود.
وی ادامه داد: همچنین گندم و جو را در دیم حمایت کردیم و پیشنهاد دادیم که کشت گندم آبی متوقف شود. بنابراین مشکل تولید کشور با تکیه بر دیم حل میشود. حتی در کشت آبی سبک آبیاری میکرو را توسعه دادیم تا مصرف آب بهینه شود. بنابراین کاهش سطح زیر کشت به شدتی که فائو میگوید را منطقی و قابل قبول نمیدانیم.
بدون دیدگاه