صنایع تبدیلی و تکمیلی یکی از بهترین روش های توسعه اشتغال و افزایش درآمدهای غیر کشاورزی در مناطق روستایی و مؤثر ترین راهکار برای کاهش حجم ضایعات کشاورزی به شمار می رود.
صنایع تبدیلی محصولات کشاورزی، به صنایعی گفته می شود که پس از تولید محصولات کشاورزی برای عرضه آنها به کار گرفته میشود در واقع، هر صنعتی که درگیر این عرضه باشد جزو صنایع تبدیلی به شمار میرود. سه حوزه فرآوری و تولید، درجهبندی و بستهبندی، ذخیرهسازی و خدمات در این بستر قرار میگیرند.
فرآوری و تولید
بعضی از محصولات از مواد اولیه تولید میشوند برای مثال، گندم پس از فرآوری تبدیل به آرد شده و از آرد، نان و ماکارونی تولید میشود، بنابراین هر تغییری حتی اندک بر روی محصول انجام میشود در زمره فرآوری قرار میگیرد مانند درست کردن ترشی، مربا، خشک کردن گیاهان دارویی، درست کردن قند و شکر، چیپس میوه و تمام فعالیتهایی که ارزش افزودهای بر محصول خام ایجاد میکنند.
درجهبندی و بستهبندی
عملیات درجهبندی و سورتینگ بر روی محصولات کشاورزی جزو صنایع تبدیلی هستند، برای نمونه، درجهبندی چای، برنج یا حبوبات و سورت کردن میوهها؛ بستهبندی و عرضه خوب، ارزش افزوده عرضه محصولات کشاورزی را افزایش میدهد.
ذخیرهسازی و خدمات
ذخیرهکردن محصولات کشاورزی و انبارداری آنها چه در سیلوها و چه در سردخانهها از جمله صنایعی هستند که در صنایع تبدیلی واقع شدهاند. خدمات کشتارگاه و خدمات زینتی چون تاکسیدرمی پرندگان و یا ماهیان زینتی نیز می توانند در زمره صنایع تبدیلی قرار بگیرند.
مقاله ای با موضوع مدیریت ضایعات محصولات کشاورزی:
بدون دیدگاه