کشاورزی یکی از اصلی ترین صنعت ها در زمان حال و یکی از پر اهمیت ترین مشاغل در گذشته انسان های می باشد. با ما همراه باشید تا با دلیل اهمیت این صنعت بزرگ بیشتر آشنا شوید.

کشاورزی را می توان یکی از ارکان جدا نشدنی انسان ها دانست. کشاورزی در واقع هنر کشت و پرورش گیاهان و انواع دام ها می باشد که باعث توسعه تمدن بشر نیز شده است. اهلی کردن انواع گونه های حیوانات و گیاهان سبب به وجود آمدن این صنعت عظیم در دنیا شده است.

شروع کشاورزی به 105 هزار سال پیش بر می‌گردد و جالب اینجاست اولین کشاورزان در حدود 11.500 سال قبل شروع به کشت و کار کردند. در این بین حیوانات مختلف مانند گوسفند، بز، گاو انواع پرندگان از حدود 10 هزار سال پیش اهلی شدند و در بخش های مختلف مانند دام داری و کمک به کشاورزان مورد استفاده قرار گرفتند. در ابتدا گیاهان مختلف در چندین منطقه از سطح کره زمین که 11 منطقه گفته می شود کشت می شدند.

از قرن بیستم بود که کشاورزی مدرن و در ابعاد بسیار وسیع شروع به گسترش کرد. این نوع از کشاورزی که با چنین ابعاد گسترده ای عمدتا تک محصولی بوده است. نوع دیگری از کشاورزی نیز دارای اهمیت و محبوبیت بسیار زیادی است که کشاورزی خرد نامیده می شود. کشاورزی خرد همانند نامش در ابعاد کوچکی انجام می شود و بیشتر برای تامین مواد غذایی مورد نیاز خانواده کشاورز صورت می پذیرد.

کشاورزی مدرن دارای دو شاخص اصلی می باشد:

اصلاح ژنتیکی

کشاورزی شیمیایی

اصلاح ژنتیکی سبب می شود که بهترین و باکیفیت ترین محصولات تولید شوند و کمترین میزان دور ریز را داشته باشند و در کشاورزی شیمیایی از کود ها و سمومی استفاده می شود که بازدهی بالاتر رفته و خطر از بین رفتن محصولات کاهش یابد.

اصلاح ژنتیکی مزایای بسیار زیادی برای کشاورزی داشته است ولی به همین نسبت نیز باعث آسیب رسیدن به محیط زیست شده است. مسائلی که اکثر کارشناسان با آن درگیرند مشکلات زیست محیطی مانند گرم شدن کره زمین، کاهش منابع آب های زیر زمینی، جنگل زدایی، مقاومت به آنتی بیوتیک ها، هورمون های رشد در گوشت های تولید شده صنعتی است. این دام ها که به وسیله اصلاح ژنتیکی تولید شده اند به طور گسترده ای در سرتاسر دنیا مصرف شده اند ولی امروز تولید آن ها در بعضی از کشور های پیشرفته ممنوع می باشد.

محصولات کشاورزی به دو دسته اصلی تقسیم می شوند:

محصولات غذایی

مواد خام (لاتیک)

محصولات غذایی کشاورزی خود به دسته های مختلفی مانند: غلات(دانه ها)، سبزیجات، میوه ها، گوشت، شیر، قارچ ها و تخم مرغ تقسیم بندی می‌شوند. در سراسر دنیا بیشتر نیروی انسانی یعنی یک سوم در بخش کشاورزی مشغول به کار می باشند و مابقی در قسمت های خدماتی هستند. البته در یک سری از کشور های پیشرفته به دلیل توسعه بخش کشاورزی و افزایش ماشین آلات پیشرفته مانند دروگر، تیلر، تراکتور و … از منابع انسانی کمتری استفاده می کنند.

درست از قرن بیستم بود که کشاورزی حالت فشرده به خود گرفت به همین دلیل در این بازه زمانی استفاده از کود های شیمیایی و سموم مختلف سبب آلودگی آب های زیر زمینی و بروز مشکلات زیادی شد. در سال های گذشته اعتراض های زیادی بر چنین کشاورزی وارد شده به همین دلیل واژه کشاورزی اورگانیک بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است.

در سال های اخیر اتفاقات مهمی برای این صنعت افتاده است که می توان به: اصلاح انتخابی گیاهان و کشاورزی در محیط های کنترل شده اشاره کرد. تقاضا برای محصولات کشاورزی زیستی، به روز شدن کشاورزی ستی، افزایش قیمت انتقال، تغییرات اقلیمی، افزایش روز افزون جمعیت در کشورهای در حال توسعه، رشد آلودگی از جمله عواملی هستند که باعث تهدید امنیت غذایی می‌شوند. کشاورزان همیشه در معرض بیماری های خطرناکی مانند سرطان های پوستی، مشکلات تنفسی و … هستند.

کشور های مانند هلند، ایتالیا، ژاپن و … سالانه مبلغ بسیار زیادی ارز را با صنعت کشاورزی وارد کشور خود می کنند و در واقع می توان بیان کرد این صنعت جز پایه های اساسی اقتصاد این کشور ها می باشد. کشاورزی امروزی را می توان به دسته های مختلفی مانند: پرورش محصولات باغبانی، زراعی، گیاهان دارویی، دامداری، طیور، آبزیان و شیلات تقسیم بندی کرد.

محصولات باغی جزء اصلی کشاورزی

گیاهان باغی دارای دسته بندی های مختلفی هستند مانند: درختان میوه، انواع سبزیجات، گلها و گیاهان فضای سبز

درختان میوه

یکی از اصلی ترین محصولات کشاورزی درختان میوه هستند که باعث افزایش سلامتی افراد جامعه و به طور کلی سطح کیفی زندگی آن ها می شود. درختان میوه نیز مانند بخش های دیگر دارای تقسیم بندی های مختلفی هستند که به سه دسته گرمسیری، نیمه گرمسیری و سردسیری تقسیم می شوند.

سبزی ها

در صنعت کشاورزی سبزی نیز دارای تعریف خاصی می باشد در واقع گیاهانی که تمامی یا قسمتی از آن ها مانند ریشه، ساقه، برگ، میوه به صورت خام، پخته، خشک شده یا کنسرو مورد تغذیه انسان ها صورت گیرد سبزی نامیده می شوند.

محصولات زراعی

به علت تنوع در این بخش از نظر مصرف و عمليات زراعی، به روش های مختلفی می‌توان آنها را تقسیم بندی کرد. در اينجا چند مورد از آن ها اکتفا می‌کنيم که عبارتند از: گروه بندی بر اساس هدف توليد و مورد مصرف، براساس عمليات زراعی، از نظر فصل رشد، براساس حرارت مطلوب و براساس دوره رشد گياه.

به طور کلی از دوران پیداش انسان ها یکی از عواملی که سبب شد بتوانند به زندگی خود ادامه دهند کشاورزی و محصولات این صنعت می باشد. امروزه در این صنعت پیشرفت های زیادی صورت گرفته است و با افزایش ماشین آلات کشاورزی پیشرفته به یکی از اصلی ترین پایه های اقتصادی هر کشوری تبدیل شده است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *