شناخت علف های هرز و راه های کنترل آن در کشاورزی و باغداری نکته ی بسیار مهمی است.

علف های هرز به گروهی از گیاهان اطلاق می شود که برخلاف میل ظاهری در مزرعه یا باغ رشد میکنند.

ممکن است بوته‌هایی از گندم در مزرعه جو دیده شود که به عنوان علف هرز حذف شوند هر چند که ارزش اقتصادی گندم از جو بیشتر باشد.

گاهی اوقات علف های هرز به دلیل داشتن مقاومت بسیار بالا با روش های معمولی مبارزه از بین نمی‌رود.

علف‌های هرز به دلیل صدمه‌ای که به گل‌ها و گیاهان مورد هدف ما می‌زنند گیاهان مهاجم و مضر به حساب می آیند.آن‌ها رشد و تکثیر فوق‌العاده سریعی داشته و در مدت کوتاهی می‌توانند چشم‌انداز زیبای باغ ها و یا مزارع را خراب کرده و به کشتزاری پر هرج‌ومرج با منظره‌ای ناخوشایند تبدیل کند همچنین آن ها میزبان مناسبی برای بیماری‌ها و آفات هستند. یک علف هرز می‌تواند تبدیل به سارقان کوچک زیادی شود که سلامتی گیاهان شما را به خطر می‌اندازد.برای جلوگیری از این مسئله لازم است که به‌شدت و در اولین فرصت به جلوگیری از گسترش علف های هرز اقدام کرد.

به‌جای سموم بازاری که ترکیبات شیمیایی و معمولاً خطرناکی دارند، می‌توان از راهکارهای ساده و ابتکاری استفاده کرد.

رعایت اصول از بین بردن علف های هرز و جلوگیری از گسترش علف های هرز نیاز به شناخت دقیق بسیاری از پارامترهای محیطی دارد كه با جلوگیری از گسترش علف های هرز در ارتباط هستند.

عملیاتی كه در جهت محدود ساختن رشد و انتشار علف های هرز بكار می رود به سه دسته پیشگیری، ریشه کن کردن و کنترل تقسیم می شود که در مطالب زیر به شرح آن ها می پردازیم:

مرحله اول

پیشگیری:

به معنای ممانعت از ورود یك علف هرز به داخل منطقه ی غیر آلوده كه در درجه ی اول رعایت بهداشت زراعی در حد مطلوب مورد نظر می باشد.زمانی که عملیات زراعی در مزرعه ای كه علف هرز وجود ندارد شروع می شود باید از ورود و گسترش علف های هرز جدید جلوگیری کرد.

از جمله روش ها جلوگیری از گسترش علف های هرز:.

۱- استفاده از بذر سالم و بوجاری شده كه فاقد هرگونه بذر علف های هرز باشد.

۲- استفاده از كودحیوانی پوسیده:این عملکرد به دلیل وجود بذر های علف های هرز در کود های حیوانی پوسیده نشده قابل تعمل می باشد.

۳- جلوگیری از به گل نشستن علف های هرز:هدف آنست كه از تولید بذر علف های هرز موجود جلوگیری شود.

۴- تمیز كردن جوی ها و محل های آبیاری :در اطراف جوی ها و كانال های آبیاری بدلیل وجود رطوبت فراوان علف های هرز بسیاری روییده می شود.

این كانال ها به راحتی می توانند منبع عظیمی برای گسترش علف های هرز به داخل مزرعه باشند.

۵- تمیز كردن ماشین آلات و ادوات كشاورزی قبل از شروع عملیات.

مرحله دوم

ریشه کن کردن:

ریشه كن كردن علف های هرز یا به عبارتی نابود کردن همه ی بوته ها و قسمت های زنده مثل ریزوم ها، ساقه ها و غده های علف های هرز در یك منطقه، در صورتی كه آلودگی مزرعه به علف های هرز در سطح كمی باشد و زمان كوتاهی از رشد آن می گذرد، امكان موفقیت بیشتری دارد.

در صورتی كه مزرعه آلوده باشد، روش هایی كه به كمك آن بتوان بذر های مدفون شده در خاك را كه سالیان دراز می توانند زنده بمانند از بین برد وجود ندارد.

مرحله دوم ریشه کن کردن

مبارزه:

یعنی عملی كه در نتیجه ی آن مشكلات ناشی از وجود علف های هرز كاهش یابد.

مبارزه با علف های هرز را در بیشتر موارد می توان عملی ترین و منطقی ترین راه علاج دانست.

علف های هرز اغلب در چنان سطح وسیعی پراكنده می شوند که ریشه كن كردن آن ها ممكن نیست ولی در مقابل، ‌كنترل آن ها امكان پذیر است.یعنی زیان آن ها را به حداقل برسانیم.

كنترل علف های هرز شامل روش های مكانیكی، زراعی، شیمیایی و بیولوژیكی است که راهکارهای بی نظیر برای از بین بردن علف های هرز را به واسطه ی آنها می توان به کار برد.

مرحله سوم

کنترل:

با توجه به اینكه گیاهان هرز مقاومت زیادی دارند،برای اینكه كنترل آنها مؤثر واقع شود باید از كلیه ی روش های موجود به صورت تلفیقی استفاده كرد.

هزینه ی كنترل علف های هرز بالاست ولی در عوض محصول مزارع به نسبت قابل توجهی در بعضی موارد حتی تا ۵۰ درصد افزایش می یابد.

جهت موفقیت در اجرای عملیات كنترل بایستی موارد زیر را در نظر داشته باشیم:

۱- راه های انتشار علف های هرز را بدانیم.

۲-  از ورود علف های هرز به مرحله ی گلدهی و دانه بندی جلوگیری كنیم.

۳- از توسعه و گسترش علف های هرز چند ساله كه از طریق رویشی تكثیر پیدا می كنند جلوگیری كنیم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *